poniedziałek, 9 września 2013

#2 Wiedza teoretyczna - Podstawy Gotowania cz.1 !



Witam Was w moim świecie !

Na początku postaram się dla was omówić rzecz wydawałoby się prosta czyli samo gotowanie.

1. Gotowanie jako obróbka termiczna to zakres działań wykonywanych w celu podwyższenia temperatury produktu a co za tym idzie ugotowania produktu lub tez jego usmażenia , ugrillowania , upieczenia itp. Mówiąc po Polsku gotowanie jako obróbka termiczna to po prostu przygotowanie surowca lub tez półproduktu i zamiana go w produkt ostateczny – potrawę.

2. Obrabiać termicznie możemy większość surowców i półproduktów spożywczych , lecz musimy wiedzieć chociaż w najmniejszym stopniu jak to robić by nie wysuszyć , przegotować , niedogotwać produktu.

3. Obrabiać termicznie surowce i półprodukty możemy za pomocą :
- płynu (wody , mleka) lub pary wodnej - gotowanie , duszenie ;
- gorącego i suchego powietrza - grillowanie ;
- tłuszczu - smażenie zanurzeniowe i kontaktowe.

4. Obróbka termiczna a wykorzystanie surowca :
- Surowiec lub tez półprodukt powinien być gotowany zgodnie z przeznaczeniem. Podczas obróbki termicznej (głownie gotowania w wodzie) następuje zjawisko wypłukiwania witamin i składników odżywczych z surowca lub półproduktu do wody. Oczywiście jeżeli przygotowujemy rosół lub tez sos to nie ma dla nas problemu i możemy użyć warzyw obranych i rozdrobnionych a mięso gotować wrzucając je do zimnej wody (solimy pod koniec gotowania). Pamiętajmy tez w trakcie przygotowywania ziemniaków z wody ze jeśli obieramy ziemniaki i wrzucamy je do miski z wodą aby nie zmieniały koloru że należy gotować je w tej samej wodzie. To samo tyczy się suszonych grzybów które moczymy w wodzie – gotujmy je w tej wodzie w której się moczyły.
Jeżeli zaś przygotowujemy sztukę mięsa lub właśnie warzywa z wody lub też warzywa do sałatki jarzynowej gotujemy je wkładając do wody wrzącej osolonej i najlepiej w skorkach. Dzięki temu zapobiegamy wypłukiwaniu składników odżywczych z produktu.
Warto też zapamiętać że najlepiej gotować warzywa przeznaczone na surówki na parze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz