Witam Was w moim świecie !
Na początku
postaram się dla was omówić rzecz wydawałoby się prosta czyli samo gotowanie.
1. Gotowanie jako obróbka termiczna to zakres działań wykonywanych w celu podwyższenia temperatury produktu a co za tym
idzie ugotowania produktu lub tez jego usmażenia , ugrillowania , upieczenia
itp. Mówiąc po Polsku gotowanie jako obróbka termiczna to po prostu
przygotowanie surowca lub tez półproduktu i zamiana go w produkt ostateczny –
potrawę.
2. Obrabiać termicznie możemy większość surowców
i półproduktów spożywczych , lecz musimy wiedzieć chociaż w najmniejszym
stopniu jak to robić by nie wysuszyć , przegotować , niedogotwać produktu.
3. Obrabiać termicznie surowce i półprodukty
możemy za pomocą :
- płynu
(wody , mleka) lub pary wodnej - gotowanie
, duszenie ;
- gorącego i
suchego powietrza - grillowanie ;
- tłuszczu - smażenie zanurzeniowe i kontaktowe.
4. Obróbka termiczna a wykorzystanie
surowca :
- Surowiec lub tez półprodukt powinien być
gotowany zgodnie z przeznaczeniem. Podczas obróbki termicznej (głownie
gotowania w wodzie) następuje zjawisko
wypłukiwania witamin i składników odżywczych z surowca lub półproduktu do
wody. Oczywiście jeżeli przygotowujemy rosół lub tez sos to nie ma dla nas
problemu i możemy użyć warzyw obranych i rozdrobnionych a mięso gotować
wrzucając je do zimnej wody (solimy pod koniec gotowania). Pamiętajmy tez w
trakcie przygotowywania ziemniaków z
wody ze jeśli obieramy ziemniaki i wrzucamy je do miski z wodą aby nie
zmieniały koloru że należy gotować je w tej samej wodzie.
To samo tyczy się suszonych grzybów
które moczymy w wodzie – gotujmy je w
tej wodzie w której się moczyły.
Jeżeli zaś
przygotowujemy sztukę mięsa lub właśnie warzywa z wody lub też warzywa do
sałatki jarzynowej gotujemy je wkładając do wody wrzącej osolonej i najlepiej w
skorkach. Dzięki temu zapobiegamy
wypłukiwaniu składników odżywczych z produktu.
Warto też
zapamiętać że najlepiej gotować
warzywa przeznaczone na surówki na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz