piątek, 13 września 2013

#Przepis 2 - Nalesniki z sosem a'la bolognese



Naleśniki z Sosem a’la Bolognese :

Składniki :
- 0,4 kg kiełbasy
- Czosnek (2 ząbki) i mała cebula
- Pęczek włoszczyzny (2 Marchewki , 1 Por , 1 Seler , 1 pietruszka)
- Szklanka mleka + 2 szklanki wody
- Liść laurowy , Ziele angielskie , Pieprz czarny ziarnisty

- Świeży koperek , Sól

- Przecier lub koncentrat pomidorowy

Przygotowanie sosu:
 - Rozgrzewamy patelnie i wlewamy na nią odrobinę oleju. Kurczaka pokroić w mała kostkę lub cienkie paski – przesmażamy. Cebule kroimy w piórka , czosnek miażdżymy i siekamy – dodajemy do kurczaka. Włoszczyznę myjemy – marchewkę kroimy w półplastry , por w plastry i seler także w półplastry. Wrzucamy włoszczyznę na patelnie i chwile smażymy razem a potem dodajemy mleko , liść laurowy , ziele angielskie i pieprz. Całość dusimy razem pod przykryciem. Koperek siekamy a przecier pomidorowy przesmażamy na drugiej patelni. Gdy nasze warzywa z kurczakiem się podduszą dodajemy do nich przesmażony przecier pomidorowy i posiekany koperek oraz solimy całość do smaku. Chwile smażymy i nasz sos jest gotowy.

Przygotowanie całego dania:
- Naleśniki na które przepis znajdziecie w moim pierwszym wpisie zwijamy w rulon i tniemy na paski grubości ok. 2 cm. Pocięte naleśniki wrzucamy na patelnie i mieszamy tak by sos obkleił nasze spaghetti naleśnikowe. Inny sposób na przygotowanie całości to ułożenie sosu na naleśniku i zawiniecie go w rulon , trójkąt lub kopertę. Smacznego !

Co warto zapamiętać z dzisiaj ! :
- Starajmy się używać malej ilości tłuszczu do smażenia ,
- Olej wlewamy tylko na rozgrzana patelnie a składniki wrzucamy tylko na rozgrzany olej ,
- Dzięki dodatkowi mleka sos jest bardziej kremowy ,
- Przecier pomidorowy warto przesmażyć na patelni w celu wydobycia aromatu , smaku i koloru ,
- Sól dodajemy zawsze pod koniec gotowania ,
- Spaghetti podajemy przesmażając makaron (w dzisiejszym przypadku spaghetti naleśnikowe) z sosem na patelni a nie polewając sosem makaron na talerzu.

1 komentarz: