Naleśniki z Sosem a’la Bolognese :
Składniki :
- 0,4 kg
kiełbasy
- Czosnek (2
ząbki) i mała cebula
- Pęczek
włoszczyzny (2 Marchewki , 1 Por , 1 Seler , 1 pietruszka)
- Szklanka
mleka + 2 szklanki wody
- Liść
laurowy , Ziele angielskie , Pieprz czarny ziarnisty
- Świeży koperek , Sól
- Przecier
lub koncentrat pomidorowy
Przygotowanie sosu:
- Rozgrzewamy patelnie i wlewamy na nią
odrobinę oleju. Kurczaka pokroić w mała kostkę lub cienkie paski – przesmażamy.
Cebule kroimy w piórka , czosnek miażdżymy i siekamy – dodajemy do kurczaka.
Włoszczyznę myjemy – marchewkę kroimy w półplastry , por w plastry i seler
także w półplastry. Wrzucamy włoszczyznę na patelnie i chwile smażymy razem a
potem dodajemy mleko , liść laurowy , ziele angielskie i pieprz. Całość dusimy
razem pod przykryciem. Koperek siekamy a przecier pomidorowy przesmażamy na
drugiej patelni. Gdy nasze warzywa z kurczakiem się podduszą dodajemy do nich
przesmażony przecier pomidorowy i posiekany koperek oraz solimy całość do
smaku. Chwile smażymy i nasz sos jest gotowy.
Przygotowanie całego dania:
- Naleśniki
na które przepis znajdziecie w moim pierwszym wpisie zwijamy w rulon i tniemy
na paski grubości ok. 2 cm. Pocięte naleśniki wrzucamy na patelnie i mieszamy
tak by sos obkleił nasze spaghetti naleśnikowe. Inny sposób na przygotowanie
całości to ułożenie sosu na naleśniku i zawiniecie go w rulon , trójkąt lub
kopertę. Smacznego !
Co warto zapamiętać z dzisiaj ! :
- Starajmy
się używać malej ilości tłuszczu do smażenia ,
- Olej
wlewamy tylko na rozgrzana patelnie a składniki wrzucamy tylko na rozgrzany
olej ,
- Dzięki
dodatkowi mleka sos jest bardziej kremowy ,
- Przecier
pomidorowy warto przesmażyć na patelni w celu wydobycia aromatu , smaku i
koloru ,
- Sól dodajemy
zawsze pod koniec gotowania ,
- Spaghetti
podajemy przesmażając makaron (w dzisiejszym przypadku spaghetti naleśnikowe) z
sosem na patelni a nie polewając sosem makaron na talerzu.
hmm to moje ulubione danie
OdpowiedzUsuń