niedziela, 8 września 2013

#Przepis 1 - Nalesniki



Naleśniki :

Składniki :
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- szczypta soli lub cukru , ewentualnie olejki zapachowe.
- woda mineralna najlepiej gazowana

Przygotowanie Ciasta:
- Jajka wybijamy na talerzyk lub do szklanki (każde osobno). Do miski wsypać mąkę i dodajemy jajka i dolewamy do tego mleko – pamiętajmy ze w gęstszym cieście łatwiej rozbić grudki. Po zmiksowaniu całości na gładka masę dodajemy wody mineralnej tak aby ciasto było lejące lecz nie za bardzo. Do całości dodajemy szczyptę soli lub szczyptę cukru – zależnie jaki smak chcemy uzyskać.

Smażenie :
Nasze ciasto smażymy rozprowadzając cienka warstwę na patelni – zależnie w jakim celu gastronomicznym wykonujemy naleśniki. Jeżeli przygotowujemy je do krokietów lub do zawijania w nich jakiegoś rodzaju nadzienia (czyli zamierzamy smażyć je jeszcze raz z nadzieniem) – powinny być lżej wysmażone – bez zarumienienia , jeśli zaś smażymy je i nie mamy zamiaru przesmażać ich nadzieniem powinny być zarumienione i lekko kruche na bokach.

Co warto zapamiętać z dzisiaj ! :
- Jajka wybijamy zawsze pojedynczo do szklanki lub na talerzyk i dopiero wtedy dodajemy do innych składników (aby upewnić się czy nie są zepsute) ,
- Grudki maki w cieście najłatwiej rozbić gdy ciasto jest bardzo gęste.

Co i czym można zamienić ? :
- Mąkę pszenną - Mąką kukurydzianą lub jakąkolwiek inną drobno zmieloną mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz