Naleśniki :
Składniki :
- 150 g mąki
pszennej
- 1 jajko
- 250 ml
mleka
- szczypta soli lub cukru , ewentualnie olejki zapachowe.
- szczypta soli lub cukru , ewentualnie olejki zapachowe.
- woda
mineralna najlepiej gazowana
Przygotowanie Ciasta:
- Jajka
wybijamy na talerzyk lub do szklanki (każde osobno). Do miski wsypać mąkę i dodajemy jajka i
dolewamy do tego mleko – pamiętajmy ze w gęstszym cieście łatwiej rozbić
grudki. Po zmiksowaniu całości na gładka masę dodajemy wody mineralnej tak aby
ciasto było lejące lecz nie za bardzo. Do całości dodajemy szczyptę soli lub
szczyptę cukru – zależnie jaki smak chcemy uzyskać.
Smażenie :
Nasze ciasto
smażymy rozprowadzając cienka warstwę na patelni – zależnie w jakim celu
gastronomicznym wykonujemy naleśniki. Jeżeli przygotowujemy je do krokietów lub
do zawijania w nich jakiegoś rodzaju nadzienia (czyli zamierzamy smażyć je
jeszcze raz z nadzieniem) – powinny być lżej wysmażone – bez zarumienienia ,
jeśli zaś smażymy je i nie mamy zamiaru przesmażać ich nadzieniem powinny być
zarumienione i lekko kruche na bokach.
Co warto zapamiętać z dzisiaj ! :
- Jajka
wybijamy zawsze pojedynczo do szklanki lub na talerzyk i dopiero wtedy dodajemy
do innych składników (aby upewnić się czy nie są zepsute) ,
- Grudki
maki w cieście najłatwiej rozbić gdy ciasto jest bardzo gęste.
Co i czym można zamienić ? :
- Mąkę
pszenną - Mąką kukurydzianą lub jakąkolwiek inną drobno zmieloną mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz