Ciasto Biszkoptowe – Przepis podstawowy.
Składniki :
- 5 Jaj
- ¾ Szklanki
cukru
- ¾ Szklanki
maki
- Łyżeczka
proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Jajka
wybijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na piane. Jak piana już
będzie stała dodajemy do tego cukier (POWOLI
! porcjami) w celu utrwalenia piany białkowej i cały czas ubijamy. Gdy
ubiliśmy już nasza piane dodajemy do niej po jednym żółtku i cały czas ubijamy.
Na sam koniec dodajemy make razem z proszkiem do pieczenia w celu zagęszczenia
ciasta. Mąkę należy dodawać przesiewając
ją przez sito i :
- Jeżeli
ubijaliśmy piane z białek trzepaczką sprężynową to dodając mąkę zamieniamy
trzepaczkę na łyżkę i delikatnie
mieszamy masę robiąc ósemki.
- Jeżeli
ubijaliśmy piane za pomocą miksera to dodając make zwalniamy obroty miksera do
najwolniejszych i mąkę dodajemy powoli.
Formę na
biszkopta smarujemy olejem i albo wysypujemy bułką tartą , albo wykładamy
papierem śniadaniowym i znów smarujemy olejem.
Ciasto pieczemy od 30 do 45 minut –
warto sprawdzić ciasto metoda patyczka (nakłuwamy ciasto patyczkiem drewnianym
do samej blachy po czym wyjmujemy – ciasto nieupieczone obkleja się do
patyczek)
Temperatura : 180* C (Ciasto biszkoptowe lubi być
wkładane do jeszcze nie nagrzanego piekarnika)
Co warto zapamiętać z dzisiaj ! :
- Jajka
tutaj ukazują swoje umiejętności spulchniające ;
- Jajka
wybijamy każde osobno na talerzyk lub do szklanki ;
- Cukier
utrwala piane z białek ale należy go dodawać porcjami ;
- Mąkę
należy zawsze przesiać przez sito ;
- Ciasto biszkoptowe
lubi być wkładane do jeszcze nie nagrzanego piekarnika ;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz