poniedziałek, 30 września 2013

#Przepis 3 – Biszkopt



Ciasto Biszkoptowe – Przepis podstawowy.

Składniki :
- 5 Jaj
- ¾ Szklanki cukru
- ¾ Szklanki maki
- Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie :
Jajka wybijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na piane. Jak piana już będzie stała dodajemy do tego cukier (POWOLI ! porcjami) w celu utrwalenia piany białkowej i cały czas ubijamy. Gdy ubiliśmy już nasza piane dodajemy do niej po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Na sam koniec dodajemy make razem z proszkiem do pieczenia w celu zagęszczenia ciasta. Mąkę należy dodawać przesiewając ją przez sito i :
- Jeżeli ubijaliśmy piane z białek trzepaczką sprężynową to dodając mąkę zamieniamy trzepaczkę na łyżkę i delikatnie mieszamy masę robiąc ósemki.
- Jeżeli ubijaliśmy piane za pomocą miksera to dodając make zwalniamy obroty miksera do najwolniejszych i mąkę dodajemy powoli.

Formę na biszkopta smarujemy olejem i albo wysypujemy bułką tartą , albo wykładamy papierem śniadaniowym i znów smarujemy olejem.
Ciasto pieczemy od 30 do 45 minut – warto sprawdzić ciasto metoda patyczka (nakłuwamy ciasto patyczkiem drewnianym do samej blachy po czym wyjmujemy – ciasto nieupieczone obkleja się do patyczek)
Temperatura :  180* C (Ciasto biszkoptowe lubi być wkładane do jeszcze nie nagrzanego piekarnika)

 Co warto zapamiętać z dzisiaj ! :
- Jajka tutaj ukazują swoje umiejętności spulchniające ;
- Jajka wybijamy każde osobno na talerzyk lub do szklanki ;
- Cukier utrwala piane z białek ale należy go dodawać porcjami ;
- Mąkę należy zawsze przesiać przez sito ;
- Ciasto biszkoptowe lubi być wkładane do jeszcze nie nagrzanego piekarnika ;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz